امام جامعه، بزرگوار و باکرامت است. او هرگز از بزرگ شدن سربازانش آزرده نمیشود، بلکه برعکس، فضا را برای رشد انسانها و شکوفا شدن استعدادها فراهم میکند. سربازان ولایت، خودشان آقایی میشوند برای خودشان و شأن و جایگاهی در جامعه و نگاه مردم پیدا میکنند، چون در سایهی ولایت، فضا برای کار و فعالیت و اظهار نظر و شکوفایی استعداد بیشتر است. و از همین رو در نظام ولائی پیشرفت علم سریعتر است.
حتی ممکن است بعضی از آدمهایی که در نظام ولائی گنده میشوند، روزی برای خود ولی شاخ بشوند، ولی عیبی ندارد؛ رهبر جامعه سیرهاش را عوض نمیکند. مسئلهی فرصتِ کار و فعالیت دادن و شکوفایی استعدادها برای ولایت مسئلهای ناموسی است. اینقدر ناموسی است که همیشه از همین فرصت، منافقین هم سوء استفاده کردهاند و کلی برای خود دفتر و دستک راه انداختهاند.
اگر امام، علی بن ابی طالب باشد، سربازان شاخص او هر کدام یَلی میشوند و عنوانی کسب میکنند. عمار و مالک و ذوالشهادتین و ابن التیّهان، در سایهی حکومت علی(ع) بزرگ میشوند و کسی میشوند برای خودشان. اگر امام، حسین(ع) است، او عباسش را آقا میکند و به او آبرو میدهد تا عزیز دل مردم باشد.
این مرام ولایت است که میبینی امامزادهها و علما و شهدا حاجت میدهند، وگر نه خود اهل بیت(ع) یک تنه همهی حاجات اهل عالم را حریفند. در دنیا هم این گونه بودهاند؛ گاهی عقب مینشستند و میدان را به یکی از سربازانشان میدادند تا او قهرمان میدان شود.
هیچ انقلابی در جهان مثل انقلاب ایران ما، قهرمانپرور نبوده است؛ آن هم در همهی عرصهها. چون نظامش ولائی است. چون خدا به امام، ولایت داده بود، پس لابد شرح صدر هم داده بود. وگرنه رهبران دنیا به این سادگیها نمیگذارند کسی گنده شود و روزی برایشان شاخ شود. اما دل امام و ولی، با محبوب شدن هیچ کس به تنگ نمیآید؛ بلکه ابراز خرسندی هم میکند. همان طور که امام از آبروی سید علی در جهان در زمان ریاست جمهوری ابراز خرسندی میکرد، و آقا از آبروی جهانی و ملی هاشمی و خاتمی و احمدینژاد. و امروز هر چه سید حسن نصرالله آبرومندتر شود و شأن و جایگاهش بالاتر رود، دل حضرت آقا به تنگ نمیآید؛ خوشحالتر هم میشود. در جایگاه آقا نیستیم و این چیزها به نظرمان عادی میآید؛ ولی اصلا عادی نیست. دیگران حتی در فضای مذهبی بلکه انقلابی، به راحتی رقیب هم میشوند و از بزرگ شدن دیگری به تنگ میآیند.
خدا دربارهی علمای اهل کتاب که به ولایت و نبوت ابراهیم و آل ابراهیم حسد ورزیدند میگوید: مگر نصیبی از ولایت و حکومت دارند اینها؟ تازه اگر داشتند سر سوزنی به مردم نمیدادند (أَمْ لَهُمْ نَصيبٌ مِنَ الْمُلْكِ فَإِذاً لا يُؤْتُونَ النَّاسَ نَقيرا) [نساء:53] انگار منظور خدا این است که ما به ابراهیم و آل او ملک عظیمی دادیم چون بزرگوار و اهل کرامتند و از فضلشان به دیگران سرریز میشود. شما که از این بزرگواریها ندارید؛ پس چه توقعی دارید؟!
در حکومت امام زمان(عج)، علم با شیب تندی پیشرفت میکند و استعدادها به صورت عجیب شکوفا میشوند، پس لابد سرداران و فرماندهان و استانداران امام زمان(عج) هم چنین اخلاقی دارند و عرصه را بر استعدادها تنگ نمیکنند. و از موفقیّت و محبوبیّت دیگران هم لابد به تنگ نمیآیند، بلکه خرسند هم میشوند.